Kağıt ve Karton çeşitleri

09.11.2016 tarihinde gönderildi.

KAĞIT VE KARTON ÇEŞİTLERİ

 

            Hammaddesi ağaç olan kâğıt ve kartonlar, günümüz matbaacılık sektöründe ve kırtasiye sektöründe amaca yönelik birçok türe göre ayırt edilmektedir. Grafik sanatlarında, afişlerde, paketleme işlerinde, kitap defter gibi kırtasiye malzemelerinde, farklı tasarımlarda farklı şekillerde ve farklı çeşitlere göre kullanılan kâğıt ve kartonlar; hamurlarına göre çeşitlendirilmektedir.

 

 Kâğıt Türleri

 

            Kâğıt çeşitleri, genel olarak yazı ve baskı işlerindeki kullanım amaçlarına göre ayrılır.

 

            Birinci hamur kâğıt: İçerisinde kâğıt oluşumunu sağlayan selüloz ve odun bulunmaktadır. Baskıda kalite arayanların tercih ettiği birinci hamurda selülozun miktarı odundan daha fazladır. Son derece kaliteli olan bu kâğıt türü genel olarak broşür veya kitap baskısında kullanılır. Beyaz ve mat bir görünümü vardır.

 

            İkinci hamur kâğıt: Kitap ve defter türü basımlarda genel olarak tercih edilen, selüloz ve odun miktarının hemen hemen aynı olduğu kâğıt türüdür. Rengi kırık beyazdır ve mat bir görünümü vardır.

 

            Üçüncü hamur kâğıt: Odun miktarı selüloz miktarından oldukça fazladır. Halk arasında saman kâğıdı olarak da bilinen tür, kalitesiz ancak maliyeti düşüktür.

 

            Dördüncü hamur kâğıt: Gazete basımlarında kullanılan, esmer ve mat görünümlü türdür.

 

            Kuşe Kâğıt: Yarı parlak, parlak ve mat olmak üzere üç çeşidi bulunan kâğıt türü, fotoğraf kâğıdı olarak kullanılır ve maliyeti ile birlikte kalitesi de oldukça yüksektir. Genel olarak grafik sanatlarında en çok tercih edilen türdür.

 

            Bunların yanı sıra, matbaacılık alanında son gelişen teknoloji ile birlikte Amerikan Bristol, aydınger, tuale, Kraft türleri karton gibi kalın ve dayanıklı malzemelerin üretiminde kullanılan kâğıt çeşitleri de bulunmaktadır.

 

 Karton Türleri

 

            Genel olarak taşıma amacı ile üretilen kartonlar, farklı türlerde ve genişlikte üretilebilmektedir. Özellikle karton çantalar, bir şirketin prestijini arttıran önemli reklam unsurlarındandır.

 

            Amerikan Bristol karton: Şirketler tarafından daha çok tercih edilen, bir tarafı mat diğer tarafı ise reklam amaçlı kullanılan parlak bir yüzey şeklinde hazırlanır. Maliyeti karton çeşitleri arasında en yüksek olandır.

 

            Kraft karton: Geri dönüşümü mümkün olan karton türü, genel olarak gri renkle üretilir. Maliyeti bakımında orta seviyededir.

 

            Kuşe karton: Parlak ve mat olmak üzere iki çeşit üretilen, firmaların sık tercih ettiği bir çeşittir.

 

            Kroma karton: Kartonlar arasında maliyeti düşük olması bakımından en çok tercih edilen türdür. İç tarafı gri, baskı tarafı ise beyaz olacak şekilde üretilir.

 

            Özellikle perakende satışta ürünlerin reklam ve sunumunun da oldukça önemli olduğu bilincinde olan firmamız, ihtiyacınıza ve kullanım alanınıza yönelik her türlü karton çeşitleri ve kâğıt türlerini hizmetinize sunmaktadır.

 




Copyright © Printpack.com.tr